TNG Group’s Privacy Statement

TNG Group respects the right to privacy of our customers. Our privacy policy ensures that we protect the trust you place in us when you provide us with your personal information. Keeping customer information secure and using it only as our customers would want us to, is a top priority for all of us at TNG Group.

“TNG Group” refers to Touch ‘n Go Sdn Bhd (Company No: 406400-X) and TNG Digital Sdn Bhd (Company No: 1256651-M) unless and to the extent otherwise stated.

 

TNG Group Privacy Policy

  1. We will safeguard, according to strict standards of security and confidentiality, any information our customers share with us.
  2. We will limit the collection and use of customer information to the minimum as may be required to deliver superior service to our customers, which includes advising our customers about our products, services and other opportunities, and to administer our business.
  3. We will permit only authorized employees, who are trained in the proper handling of customer information, to have access to that information.
  4. Whenever we hire other organizations to provide support services, we will require them to conform to our privacy standards.

 

Collection of Personal Information

The information we collect is information that we require in order to perform our services and offer our products to you. This information is similar to the information typically collected by us on the application forms, which include, but not limited to, your name and address details, date of birth, details such as telephone number and others.

Some information are required by TNG Group to fulfill partly or all of the services requested by you. If you are unable to provide us with the required information, we will not be able to fulfill your request and, as a result, you may encounter some inconveniences while using our services.

You may choose to give us personal information directly in a variety of situations. For example, you may want to give us your name and contact information to communicate with you to register for a service, to provide you with a subscription, or to do business with us if you are a supplier or business partners.

From time to time, we may also collect information that pertains to you indirectly through other sources (if any). When we do so, we require the third party to confirm that the information was legally acquired by them and that we have the right to obtain it from them and use it. The information that we collect, either directly or indirectly, may be combined to help us improve its overall accuracy and completeness and to help us better tailor our interactions with you.

If you are below the age of eighteen (18), you are responsible to obtain consent from your parent, guardian or person who has parental responsibility, prior to disclosing your personal details to TNG Group. TNG Group shall not be liable for any loss or inconvenience to you for failing to obtain consent.

 

Use of Personal Information

Fulfilling your Transaction Request

If you request something from TNG Group, for example, a product or service, we will use the information you provide to fulfill your request. To help us do this, we may share information with others, for instance, TNG Group's business partners, TNG Group related company and financial institutions involved in fulfillment. In connection with a transaction, we may also contact you as part of our customer satisfaction surveys or for market research purposes.

Personalizing your Experience on our Websites

We may use information we collect about you to provide you with a personalized experience on our websites, such as providing you with content in which you may be interested and making navigation on our sites easier.

Marketing

  • The information you provide to TNG Group, as well as the information we have collected about you indirectly, may be used by TNG Group and its related corporations among others, CIMB Group Holdings Berhad, PLUS Malaysia Berhad, and MTD Equity Sdn. Bhd. for marketing purposes directly from the relevant company(s). TNG Group may extract, disclose and release the information in the possession of TNG Group relating to you within the TNG Group and its related corporations. However, please note that we will only disclose your personal information to our related corporations subject at all times to any laws, regulations, guidelines and/or obligations applicable to TNG Group.
    The information that we may disclose for the purposes of marketing may include but not limited to the following:
  • Personal information such as name, date of birth, age;
  • Contact information including address, phone numbers and email address; and
  • Customers’ transaction details for marketing analysis purposes.
    You may at any time inform us if you do not wish to receive marketing communications from us or our related corporations by contacting us directly (please refer to “Questions and Concern” below). Your latest written instructions to us shall prevail.

Where TNG Group wishes to share your information with its business partners for marketing and promotional purposes, TNG Group will only disclose your personal information (which will not include information relating to your affairs or accounts) to our business partners where your express prior consent has been obtained and subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to the TNG Group.

Recruitment

In connection with a job application or inquiry, whether advertised on TNG Group Websites or otherwise, you may provide us with information about yourself, such as a resume. We may use this information throughout TNG Group in order to address your inquiry or consider you for employment purposes.

Protect the Rights and Property of TNG Group and Others

We may also use or share your information to protect the rights or property of TNG Group, our business partners, suppliers, clients, or others when we have reasonable grounds to believe that such rights or property have been or could be affected. In addition, we reserve the right to disclose your personal information as required by law and when we believe that disclosure is necessary to protect our rights, or the rights of others, or to comply with a judicial proceeding, court order, or legal process served on our websites.

 

Collection and Use of Non-Personal Information

We also collect non-personal information/data in a form that does not permit direct association with any specific individual. We may collect, use, transfer and disclose non-personal information for any purpose. The following are some examples of non-personal information that we collect and how we may use it:

  1. We may collect information such as occupation, language, postcode, area code, unique device identifier, location and the time zone where the TNG Group products or services are used, so that we can better understand customer behavior and improve our products, services and advertising.
  2. We also may collect information regarding customer activities on our websites and from our other products and services. This information is aggregated and used to help us provide more useful information to our customers and to understand which parts of our websites, products and services are of most interest. Aggregated data is considered non-personal information for the purposes of this Privacy Statement.

If we do combine non-personal information with personal information the combined information will be treated as personal information for as long as it remains combined.

 

Disclosure of Information

TNG Group complies with the data protection laws in Malaysia and takes all reasonable care to prevent any unauthorized access to your personal data. TNG Group and those working for agents or contractors of TNG Group have the responsibility to keep your information confidential and will only use it to offer products and services on behalf of TNG Group.

At times, as a part of providing you with our products and services and the management and/or operation of the same, TNG Group may be required or need to disclose your information with certain classes of third parties. However, TNG Group will not disclose any document or information relating to your affairs and accounts with us unless such disclosure is permitted under the Financial Services Act 2013. Data shared will be for the purpose as stated in this privacy statement, or purposes not stated but directly related to the primary purpose of collection.

The classes of third parties that TNG Group may divulge the personal information of its customers are as follows:

  1. Persons/Organizations required under law or where disclosure is necessary for the purposes of compliance with applicable laws or in response to relevant authorities’ requests;
  2. Government agencies, statutory authorities, enforcement agencies under law;
  3. TNG Group auditors, accountants and solicitors;
  4. TNG Group business partners or service/product providers that are deemed necessary or appropriate for the purposes stated above including for the purposes of fraud investigation;

For the avoidance of doubt, TNG Group shares its customers’ personal information with companies who provide services such as information processing, extending credit, fulfilling customers’ orders, delivering products to customers, managing and enhancing customers’ data, providing customer service, assessing customers’ interest in TNG Group’s products and services, and conducting customer research or satisfaction surveys. These companies are obligated to protect your information and may be located wherever TNG Group operates (including those located out of Malaysia, under conditions of confidentiality and similar levels of security);

  1. Persons under a duty of confidentiality to TNG Group;
  2. Government authorities or relevant parties for the purpose of investigation on any matters relating to the card or any products offered by the TNG Group; an
  3. Any class of third parties expressly stated in this Privacy Statement.

Disclosure of information with regards to registered card

There will be situations where the card is registered under another person’s name. However, you are either (i) holding the physical card; and/or (ii) authorized by the registered owner to deal with TNG Group on any matters with regards to the card. In such circumstances, TNG Group SHALL NOT divulge any information regarding the card to you unless you provide to TNG Group (i) an authorization letter from the registered owner (TNG Group shall contact the actual registered owner for confirmation purposes); or (ii) where the registered owner is uncontactable, you shall verify the transactions made by you using the card and subsequently provide a letter to TNG Group to confirm that you are the actual owner who is holding and using the physical card.

 

Information Security and Accuracy

TNG Group takes precautions including administrative, technical and physical measures to safeguard your personal information against loss, theft and misuse, as well as against unauthorised access, disclosure, alteration and destruction. Furthermore, we intend to protect your personal information and to maintain its accuracy. TNG Group implements reasonable physical, administrative and technical safeguards to help us protect your personal information from unauthorized access, use and disclosure.

 

Integrity and Retention of Personal Information

TNG Group makes it easy for you to keep your personal information accurate, complete and up to date. We will retain your personal information for as long as your account is active or as needed to provide you services.

 

Access and Correction to Personal Information

Under Personal Data Protection Act 2010 (PDPA), you reserve the right to access your personal data and request for correction of the personal data that might be inaccurate, obsolete, incomplete or misleading.

To access your personal data, you can:

  1. Request to check and access your personal data in our records;
  2. Request that we correct any of your inaccurate, obsolete, incomplete or misleading personal data; and
  3. Request copies of the data from us.

Once we receive a request, we will acknowledge the receipt of such request. For data amendment and correction, we will consider if the information requires amendment. If there is any disagreement, then we specify the reason in clearly stated terms such as where rights of others will be violated, or regulatory functions will be affected.

TNG Group reserves the right to decline to process requests:

  1. Where TNG Group is not supplied with sufficient information as to the identity of the requestor or of the relevant person making the request;
  2. Where TNG Group is not supplied with sufficient information to enable it to locate the personal data;
  3. Where the burden or expense of providing access is not proportionate to the risk of the data subject’s privacy;
  4. Where TNG Group cannot comply with the request without disclosing the personal data of another individual who is identifiable from that information. However, this can be provided if TNG Group is satisfied that the other individual has consented to the disclosure of the information to the requestor or it is reasonable in all circumstances to comply without the consent of such other individual;
  5. The processing of personal data is controlled by another data user in a manner which prohibits the relevant data user from complying in whole or part with the request;
  6. Where it will be against any court order;
  7. Where it will disclose confidential commercial information; or
  8. Where the access is regulated by another law.

Access, correction, deletion requests or any enquiries and complaints can be made (i) online via TNG Group Websites; or (ii) by contacting Touch ‘n Go Careline at +603-2714 8888; or (iii) by visiting the nearest Touch ‘n Go Service Centres and/or Hubs. TNG Group will use reasonable efforts to comply with your request to access or correct your personal information within 21 days of receiving your request to change the same and charge the relevant processing fee (if any).

If you wish to request that we no longer use your personal data or limit the usage of your personal data in anyway whatsoever, you may contact us at careline@touchngo.com.my. However, please note that TNG Group may not be able to proceed with the provision of the relevant product or services and you may not be able to use such product and services thereafter.

The personal data requested by TNG Group are mandatory for the relevant product or services which you must provide and agree to the processing of such personal data. Should you decide not to provide any or all of the personal data, TNG Group may not be able to proceed with the provision of the relevant product or services and you may not be able to use such product and services thereafter.

 

Third-Party Sites and Services

TNG Group Websites, products, applications and services may contain links to third-party websites, products and services. Our products and services may also use or offer products or services from third parties. Information collected by third parties, which may include such things as location data or contact details are governed by their privacy practices. This means, third party internet sites that you can link through TNG Group are not covered by our policy. Therefore, we encourage you to familiarize with those third parties’ sites’ privacy policies before using the links or applications and we urge you to be careful when you enter any personal information online. TNG Group accepts no responsibility or liability for those sites.

 

Use of Cookies

Our websites create a “cookie” when you first register online. A “cookie” is a piece of information, like a tag, which some basic information which helps us to identify if you have visited the site before and if you have provide us with some personalized content such as welcoming you by name if you have supplied this in a previous visit. However, as it is based on your PC, we will not find the “cookie” if you visit our website from a different PC to the one you registered on. The use of “cookies” includes the following assurances:

No information regarding your telephone number, an account or payment details included in the cookie or can be accessed using it; and

They do not collect any personal information regarding the use of your PC or internet browsing in any way.

If you do not want a “cookie” to be created on your PC, web browsers such as Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome provide the option to disable them. Please bear in mind that some personalized services on our websites may not be available if you choose to disable cookies.

TNG Group also uses third parties to track its advertising across the web. The information these third parties collect does not include any personal information but is merely for the purpose of identifying the general effectiveness of such online advertising.

 

Our Commitment to Your Privacy

To make sure your personal information is secure, we communicate our privacy and security guidelines to TNG Group employees and strictly enforce privacy safeguards within the company.

 

Changes to this Privacy Statement

TNG Group may review and update its Privacy Statement from time to time to reflect changes in the law, our business practices, procedures and structure, and the community’s changing privacy expectations. Adequate notice of such update and/or revision will be given on TNG Group Websites and/or by such other means of communication deemed suitable by TNG Group including by way of sending such notice via electronic mail and/or short messaging service (SMS) to you.

 

Questions or Concerns

If you have any question or concern, you may contact the following: -

Touch ‘n Go Careline at +603-2714 8888 or e-mail at careline@touchngo.com.my
TNG Digital Careline at +603-5022 3888 or e-mail at tngewalletcs@tngdigital.com.my

Penyataan Privasi Kumpulan Syarikat TNG

Kumpulan Syarikat TNG menghormati hak peribadi pelanggan. Polisi privasi kami bertujuan untuk memastikan bahawa kami melindungi kepercayaan anda terhadap kami apabila anda mengemukakan maklumat peribadi anda kepada kami. Menyimpan maklumat pelanggan dengan selamat dan menggunakan maklumat tersebut sepertimana yang dikehendaki oleh pelanggan kami, adalah menjadi keutamaan kami di Kumpulan Syarikat TNG.

"Kumpulan Syarikat TNG" merujuk kepada Touch 'n Go Sdn Bhd (No. Syarikat: 406400-X) dan TNG Digital Sdn Bhd (No. Syarikat: 1256651-M) melainkan dan setakat yang dinyatakan sebaliknya.

 

Penyataan Privasi Kumpulan Syarikat TNG

  1. Kami akan melindungi, mengikut piawaian tertinggi keselamatan dan kerahsian terhadap maklumat yang dikongsikan oleh pelanggan kepada kami.
  2. Kami akan menghadkan pengumpulan dan penggunaan maklumat pelanggan secara minima bagi memastikan kami dapat memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan kami, termasuk memberi nasihat tentang produk, perkhidmatan dan peluang bagi pelanggan serta bagi tujuan pengendalian perniagaan kami.
  3. Kami hanya akan membenarkan pekerja-pekerja yang diberi kuasa dan terlatih untuk mengendali maklumat pelanggan dan mempunyai akses kepada maklumat tersebut.
  4. Apabila kami melantik organisasi lain untuk memberi perkhidmatan sokongan, kami akan memastikan bahawa mereka mematuhi piawaian privasi kami.

 

Pengumpulan Data Peribadi

Maklumat yang kami kumpul adalah maklumat yang kami perlukan bagi penawaran perkhidmatan dan produk kami kepada anda. Maklumat ini adalah sama dengan maklumat yang biasanya dikumpul oleh kami melalui borangpermohonan, yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama, butir alamat, tarikh lahir, butiran seperti nombor telefon dan lain-lain.

Maklumat yang diperlukan oleh Kumpulan Syarikat TNG adalah untuk memenuhi sebahagian atau keseluruhan perkhidmatan yang ditawarkan kepada anda. Jika anda tidak dapat memberi kepada kami maklumat yang diperlukan, kami tidak akan dapat memenuhi permintaan anda dan, akibatnya, anda berkemungkinan mengalami kesulitan semasa menggunakan perkhimatan kami.

Anda boleh memilih untuk memberikan kepada kami maklumat peribadi dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, anda mungkin ingin memberi kami nama anda dan maklumat yang boleh dihubungi untuk berkomunikasi dengan anda bagi tujuan pendaftaran perkhidmatan, untuk memberi anda langganan, atau untuk menjalankan perniagaan dengan kami jika anda seorang pembekal atau rakan niaga.

Dari masa ke semasa, kami juga akan mengumpul maklumat yang berkaitan dengan anda secara tidak langsung melalui sumber lain (jika ada). Kami akan memastikan pihak ketiga mengesahkan bahawa maklumat itu telah diperoleh secara sah dan bahawa kami mempunyai hak mendapatkan maklumat tersebut daripada mereka dan menggunakannya. Maklumat yang kami kumpulkan, sama ada secara langsung atau tidak langsung, boleh digabungkan bagi membantu kami meningkatkan ketepatan dan menyempurnakan maklumat tersebut bagi membantu kami berinteraksi dengan anda.

Jika anda berumur di bawah lapan belas (18) tahun, anda adalah bertanggungjawab untuk mendapatkan persetujuan daripada ibu bapa, penjaga anda atau orang yang mempunyai hak penjagaan, sebelum mendedahkan data peribadi anda kepada Kumpulan Syarikat TNG. Kumpulan Syarikat TNG tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kesulitan berikutan kegagalan mendapatkan persetujuan.

 

Penggunaan Maklumat Peribadi

Memenuhi Permintaan Transaksi Anda

Jika anda memohon produk atau perkhidmatan kami, kami akan menggunakan maklumat yang anda berikan untuk memenuhi permintaan anda. Bagi membantu kami menawarkan produk atau perkhidmatan tersebut, kami mungkin perlu berkongsi maklumat dengan pihak lain, misalnya, rakan kongsi perniagaan Kumpulan Syarikat TNG, syarikat yang berkaitan dan / atau gabungan Kumpulan Syarikat TNG dan institusi kewangan yang terlibat. Kami juga boleh menghubungi anda sebagai sebahagian daripada kaji selidik tahap kepuasan pelanggan kami atau untuk tujuan penyelidikan pasaran.

Memperibadikan Pengalaman Anda di Laman Web kami

Kami mungkin menggunakan maklumat anda untuk memberikan anda pengalaman peribadi di laman web kami, seperti menyediakan anda dengan kandungan yang anda mungkin berminat untuk memudahkan anda melayari laman web kami.

Pemasaran

Maklumat yang anda berikan kepada Kumpulan Syarikat TNG, serta maklumat yang kami kumpulkan mengenai anda secara tidak langsung, boleh digunakan oleh Kumpulan Syarikat TNG dan syarikat berkaitannya di antaranya CIMB Group Holdings Berhad, PLUS Malaysia Berhad dan MTD Equity Sdn. Bhd. untuk tujuan pemasaran oleh syarikat-syarikat tersebut. Sehubungan itu, Kumpulan Syarikat TNG boleh mengekstrak dan berkongsi maklumat berkaitan anda dalam milikan Kumpulan TNG kepada Kumpulan Syarikat TNG dan syarikat berkaitannya. Walau bagaimanapun, kami akan hanya mendedahkan maklumat peribadi anda kepada syarikat-syarikat berkaitan tertakluk pada undang-undang, peraturan, garis panduan dan / atau kewajipan yang dikenakan ke atas Kumpulan Syarikat TNG pada setiap masa.

  • Maklumat yang mungkin kami dedahkan untuk tujuan pemasaran termasuk tetapi tidak terhad kepada maklumat yang berikut:-
    Maklumat peribadi seperti nama, tarikh lahir dan umur;
  • Maklumat untuk dihubungi termasuk alamat, nombor telefon dan alamat e-mel; dan
  • Butiran transaksi pelanggan untuk tujuan analisis pemasaran.
    Anda boleh pada bila-bila masa memaklumkankepada kami jika anda tidak mahu menerima maklumat pemasaran dari kami atau syarikat berkaitan kami dengan menghubungi kami secara langsung (sila rujuk kepada "Pertanyaan atau Aduan" di bawah). Arahan bertulis terkini anda akan diguna pakai oleh kami dalam mengendali maklumat peribadi anda.

Apabila Kumpulan Syarikat TNG ingin berkongsi maklumat anda dengan rakan perniagaannya untuk tujuan pemasaran dan promosi, Kumpulan Syarikat TNG akan hanya mendedahkan maklumat peribadi anda (yang tidak akan mengandungi maklumat yang berkaitan dengan urusan atau akaun anda) kepada rakan perniagaan kami di mana persetujuan awal anda telah diperoleh dan tertakluk kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan, garis panduan dan / atau kewajipan) yang terpakai kepada Kumpulan TNG pada setiap masa.

Pengambilan Pekerja

Sehubungan dengan pertanyaan berkenaan / permohonan pekerjaan, sama ada diiklankan di laman web Kumpulan Syarikat TNG atau disebaliknya anda boleh memberikan kami maklumat terperinci mengenai diri anda, contohnya seperti Borang Butir Diri (Resume). Kami mungkin menggunakan maklumat ini di Kumpulan Syarikat TNG dalam usaha mempertimbangkan permohonan anda untuk tujuan pekerjaan.

Perlindungan Hak dan Harta

Kami juga mungkin menggunakan, mendedahkan atau berkongsi maklumat anda untuk melindungi hak atau harta Kumpulan Syarikat TNG, rakan kongsi perniagaan, pembekal, pelanggan, atau orang lain apabila kami mempunyai alasan yang wajar bahawa hak atau harta Kumpulan Syarikat TNG, rakan kongsi perniagaan, pembekal, pelanggan atau orang lain tersebut boleh terjejas. Kami juga berhak untuk mendedahkan maklumat peribadi anda seperti yang dikehendaki di bawah peruntukan undang-undang dan apabila kami mempunyai alasan yang menasabah bahawa pendedahan tersebut perlu bagi melindungi hak kami atau hak orang lain ataupun untuk mematuhi perintah mahkamah atau prosiding kehakiman.

 

Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat Bukan Peribadi

  1. Kami juga mengumpul maklumat bukan peribadi / data yang tiada berkait dengan dengan individu tertentu. Kami mungkin mengumpul, menggunakan, memindahkan dan mendedahkan maklumat bukan peribadi tersebut untuk sebarang tujuan. Berikut adalah beberapa contoh maklumat bukan peribadi yang kami kumpulkan dan bagaimana kami boleh menggunakannya:
    Maklumat seperti pekerjaan, bahasa, poskod, kod kawasan, pengecam peranti unik, lokasi dan zon masa di mana produk atau perkhidmatan Kumpulan Syarikat TNG digunakan, untuk memahami tingkah laku pelanggan dan meningkatkan mutu produk, perkhidmatan dan pengiklanan kami.
  2. Maklumat mengenai aktiviti pelanggan di laman web kami dari produk dan perkhidmatan kami yang lain. Maklumat ini dikumpulkan dan digunakan untuk membantu kami memberi maklumat yang lebih berguna kepada pelanggan dan untuk memahami laman web kami, produk dan perkhidmatan yang paling diminati oleh pelanggan. Data agregat dianggap maklumat bukan peribadi untuk tujuan Penyataan Privasi ini. 


Kami ingin memaklumkan bahawa penggabungan maklumat bukan peribadi dengan maklumat peribadi akan dikategorikan sebagai maklumat peribadi selagi maklumat tersebut kekal bergabung.

 

Pendedahan Maklumat

Kumpulan Syarikat TNG mematuhi undang-undang perlindungan data di Malaysia dan mengambil langkah-langkah sewajarnya untuk menghalang akses yang tidak dibenarkan ke atas data peribadi anda. Kumpulan Syarikat TNG dan mereka yang bekerja sebagai ejen atau kontraktor Kumpulan Syarikat TNG mempunyai tanggungjawab untuk memastikan maklumat anda sulit dan hanya akan menggunakannya untuk menawarkan produk dan perkhidmatan bagi pihak Kumpulan Syarikat TNG.

Kadangkala, sebagai sebahagian daripada penyediaan produk dan perkhidmatan kami dan pengurusan dan / atau operasi penyediaan produk dan perkhidmatan tersebut, Syarikat Kumpulan TNG mungkin perlu mendedahkan maklumat anda kepadakelas pihak ketiga. Walau bagaimanapun, Kumpulan Syarikat TNG tidak akan mendedahkan apa-apa dokumen atau maklumat yang berkaitan dengan urusan dan akaun anda dengan kami melainkan pendedahan tersebut dibenarkan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. Kami ingin menegaskan bahawa perkongsian maklumat peribadi oleh Kumpulan Syarikat TNG kekal bertujuan seperti yang dinyatakan dalam notis privasi ini atau tujuan yang tidak dinyatakan tetapi secara langsung berkaitan dengan tujuan utama pengumpulan maklumat peribadi.

Kelas pihak ketiga di mana Kumpulan Syarikat TNG boleh mendedahkan maklumat peribadi para pelanggannya adalah seperti berikut: -

  1. Orang / Organisasi yang dikehendaki di bawah undang-undang atau di mana pendedahan diperlukan untuk tujuan pematuhan undang-undang yang berkaitan atau sebagai respons kepada permintaan pihak berkuasa yang berkaitan;
  2. Agensi kerajaan, badan berkanun, agensi penguatkuasaan di bawah undang-undang;
  3. Juruaudit, akauntan dan peguamcara Kumpulan Syarikat TNG;
  4. Rakan niaga Kumpulan Syarikat TNG atau penyedia perkhidmatan / produk yang dianggap perlu atau sesuai untuk tujuan yang dinyatakan di atas termasuk untuk tujuan penyiasatan penipuan;
    Kumpulan Syarikat TNG juga berkongsi maklumat peribadi pelanggannya dengan syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan seperti pemprosesan maklumat, pemberian kredit, memenuhi pesanan pelanggan, penghantaran produk kepada pelanggan, mengurus dan meningkatkan data pelanggan, menyediakan perkhidmatan pelanggan, mengkaji minat pelanggan terhadap produk dan perkhidmatan Kumpulan Syarikat TNG dan menjalankan kajian pelanggan atau tinjauan kepuasan. Syarikat-syarikat ini samada syarikat-syarikat ini beroperasi di dalam atau di luar Malaysia diwajibkan untuk melindungi maklumat anda di bawah syarat-syarat kerahsiaan dan tahap keselamatan terhadap maklumat peribadi yang sama;
    1. Orang yang bertanggungjawab untuk menyimpan kerahsiaan kepada Kumpulan Syarikat TNG;
    2. Pihak berkuasa kerajaan atau pihak yang berkaitan untuk tujuan penyiasatan mengenai apa-apa perkara yang berkaitan dengan kad atau sebarang produk yang ditawarkan oleh Kumpulan Syarikat TNG; dan
    3. Mana-mana kelas pihak ketiga yang dinyatakan secara nyata dalam Notis Privasi ini.

Pendedahan Maklumat Berkaitan dengan Kad Berdaftar Touch ‘n Go

Akan ada situasi di mana kad didaftarkan di bawah nama orang lain. Namun, anda adalah sama ada (i) pemegang kad fizikal; dan / atau (ii) yang diberi kuasa oleh pemilik berdaftar untuk berhubung dengan Kumpulan Syarikat TNG tentang apa-apa perkara berkaitan dengan kad tersebut. Dalam keadaan ini, Kumpulan Syarikat TNG TIDAK AKAN mendedahkan maklumat mengenai kad tersebut kepada anda kecuali jika anda (i) memberi surat kebenaran daripada pemilik berdaftar kepada Kumpulan Syarikat TNG (Kumpulan Syarikat TNG akan menghubungi pemilik berdaftar sebenar untuk tujuan pengesahan); atau (ii) di mana pemilik berdaftar tidak dapat dihubungi, anda hendaklah mengesahkan transaksi yang dibuat oleh anda menggunakan kad tersebut dan seterusnya menyediakan surat kepada Kumpulan Syarikat TNG untuk mengesahkan bahawa anda adalah pemilik sebenar yang memegang dan menggunakan kad fizikal tersebut.

 

Keselamatan dan Ketepatan Maklumat

Kumpulan Syarikat TNG mengambil langkah-langkah sewajarnya termasuk langkah-langkah pentadbiran, teknikal dan fizikal untuk melindungi maklumat peribadi anda daripada kehilangan, kecurian, salahguna dan juga akses yang tidak sah, pendedahan, pengubahan dan kemusnahan terhadap maklumat peribadi anda. Tambahan pula, kami berhasrat untuk melindungi terhadap maklumat anda dan untuk mengekalkan ketepatannya. Kumpulan Syarikat TNG melaksanakan perlindungan fizikal, pentadbiran dan teknikal yang munasabah ini juga diambil bagi memastikan maklumat peribadi anda adalah kekal tepat setiap masa.

Integriti dan Pengekalan Maklumat Peribadi

Kumpulan Syarikat TNG memudahkan anda untuk memastikan maklumat peribadi anda tepat, lengkap dan terkini. Maklumat peribadi anda akan disimpan selama akaun anda adalah aktif atau yang selama perlu untuk Kumpulan Syarikat TNG memberikan anda perkhidmatannya.


Akses dan Pembetulan Maklumat Peribadi

Di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA), anda mempunyai hak untuk mengakses data peribadi anda dan meminta pembetulan data peribadi yang mungkin tidak tepat, lapuk, tidak lengkap atau mengelirukan.

Untuk mengakses data peribadi anda, anda boleh:

  1. Memohon untuk menyemak dan mengakses data peribadi anda dalam rekod kami;
  2. Meminta agar kami membetulkan mana-mana, data peribadi yang tidak tepat, lapuk, tidak lengkap atau mengelirukan; dan
  3. Meminta salinan data tersebut daripada kami.

Apabila permintaan anda diterima, kami akan mengakui penerimaan permintaan tersebut dan mempertimbangkan permintaan untuk pindaan dan pembetulan data tersebut sekiranya data tersebut memerlukan pindaan. Jika terdapat apa-apa perbezaan pendapat, maka kami akan mengemukakan sebab yang jelas seperti hak orang lain akan dilanggar atau fungsi undang-undang akan terjejas.

Kumpulan Syarikat TNG berhak menolak untuk memproses permintaan mengakses data:-

  1. Di mana Kumpulan Syarikat TNG tidak dibekalkan dengan maklumat yang mencukupi tentang identiti pemohon atau orang yang berkaitan yang membuat permintaan itu;
  2. Di mana Kumpulan Syarikat TNG tidak dibekalkan dengan maklumat yang mencukupi untuk membolehkan ia mengesan data peribadi;
  3. Jika beban atau perbelanjaan untuk memberikan akses tidak setimpal dengan risiko privasi subjek data;
  4. Di mana Kumpulan Syarikat TNG tidak dapat mematuhi permintaan tanpa mendedahkan data peribadi individu lain yang boleh dikenal pasti daripada maklumat itu. Walau bagaimanapun, ini boleh disediakan sekiranya Kumpulan Syarikat TNG berpuas hati bahawa individu lain telah memberikan persetujuan bagi pendedahan maklumat tersebut kepada pemohon atau wajar dalam semua keadaan untuk mematuhi permintaan itu tanpa persetujuan individu lain;
  5. Pemprosesan data peribadi dikawal oleh pengguna data lain dengan cara yang menghalangpengguna data yang berkaitan daripada mematuhi permintaan itu secara keseluruhan atau sebahagian;
  6. Di mana ia akan mengatasi mana-mana perintah mahkamah;
  7. Di mana ia akan mendedahkan maklumat komersial yang sulit; atau
  8. Jika akses dikawal selia oleh undang-undang lain.

Akses, pembetulan, permintaan penghapusan atau sebarang pertanyaan dan aduan boleh dibuat (i) melalui laman web Kumpulan Syarikat TNG; atau (ii) dengan menghubungi Touch 'n Go Careline di talian + 603-2714 8888; atau (iii) dengan melawat Pusat Perkhidmatan dan / atau Hub TOUCH yang terdekat. Kumpulan Syarikat TNG akan berusaha dengan sewajarnya untuk mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda dalam tempoh 21 hari selepas menerima permintaan anda. Kami juga akan mengenakan ke atas anda yuran pemprosesan yang berkaitan (jika ada).

Jika anda ingin meminta supaya kami tidak lagi menggunakan data peribadi anda atau menghadkan penggunaan data peribadi anda dalam apa jua cara, anda boleh menghubungi kami di careline@touchngo.com.my. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa Kumpulan Syarikat TNG mungkin tidak dapat meneruskan penyediaan produk atau perkhidmatan yang berkaitan dan anda mungkin tidak dapat menggunakan produk dan perkhidmatan tersebut selepas itu.

Data peribadi yang diminta oleh Kumpulan Syarikat TNG adalah mandatori untuk produk atau perkhidmatan yang berkaitan yang perlu anda sediakan dan bersetuju dengan pemprosesan data peribadi tersebut. Sekiranya anda memutuskan untuk tidak memberikan sebarang atau semua data peribadi, Kumpulan Syarikat TNG mungkin tidak dapat meneruskan dengan penyediaan produk atau perkhidmatan yang berkaitan dan anda mungkin tidak dapat menggunakan produk dan perkhidmatan tersebut selepas itu.

 

Laman Pihak Ketiga dan Perkhidmatan

Laman web, produk, aplikasi dan perkhidmatan Kumpulan Syarikat TNG,mungkin mengandungi pautan ke laman web, produk dan perkhidmatran pihak ketiga. Produk dan perkhidmatan kami juga boleh menggunakan atau menawarkan produk atau perkhidmatan daripada pihak ketiga. Maklumat yang dikumpul oleh pihak ketiga, yang mungkin termasuk perkara-perkara seperti data lokasi atau butir-butir hubungan adalah dikawal oleh amalan-amalan privasi mereka. Ini bermakna, laman internet pihak ketiga yang anda boleh memaut melalui Kumpulan Syarikat TNG tidak dilindungi oleh polisi kami. Oleh itu, kami menggalakkan anda untuk mengetahui dasar privasi pihak ketiga yang terkandung di dalam laman internet mereka sebelum menggunakan pautan atau aplikasi. Kami menggesa anda untuk berhati-hati apabila anda memberi maklumat peribadi dalam talian. Kumpulan Syarikat TNG tidak bertanggungjawab atau menanggung sebarang kerugian berkenaan laman web tersebut.

 

Penggunaan “Cookies”

Laman web kami mewujudkan "cookie" apabila anda mendaftar dalam talian. "Cookie" adalah maklumat, seperti tag, yang membantu kami mengenal pasti jika anda pernah melawat laman web kami dan memberi maklumat peribadi seperti nama jika anda telah bekalkan ia dalam lawatan sebelumnya. Walau bagaimanapun, ia adalah bergantung kepada komputer anda, kami tidak akan dapat mengenalpasti "cookie" jika anda melawat laman web kami dari komputer yang berbeza dengan yang anda gunakan untuk tujuan pendaftaran. Penggunaan "cookies" tertakluk kepada berikut:

Tiada maklumat mengenai nombor telefon anda, akaun atau butir-butir pembayaran termasuk di dalam cookie atau boleh diakses dengan menggunakannya; dan

Ia tidak mengumpul apa-apa maklumat peribadi mengenai penggunaan komputer atau penggunaan internet anda dengan apa-apa cara.

Jika anda tidak mahu "cookie" diwujudkan pada komputer anda, pelayar web seperti Internet Explorer, Mozilla Firefox atau Google Chrome menyediakan pilihan untuk mematikan ia. Perlu diingat bahawa beberapa perkhidmatan peribadi pada laman web mungkin tidak boleh didapati jika anda memilih untuk mematikan cookie.

Kumpulan Syarikat TNG juga menggunakan pihak ketiga untuk mengesan pengiklanan di seluruh web. Maklumat yang dikumpulkan oleh pihak ketiga tersebut tidak termasuk apa-apa maklumat peribadi, tetapi adalah semata-mata untuk tujuan mengenal pasti keberkesanan pengiklanan dalam talian tersebut.

 

Komitmen Terhadap Privasi Pelanggan

Untuk memastikan maklumat peribadi anda adalah selamat, kami memaklumkan kepada pekerja-pekerja Kumpulan Syarikat TNG tentang garis panduan privasi Kumpulan Syarikat TNG. Kami juga menguatkuasa sepenuhnya langkah-langkah perlindungan privasi dalam syarikat ke atas pekerja-pekerja Syarikat Kumpulan TNG.

 

Perubahan kepada Penyataan Privasi

Kumpulan Syarikat TNG berhak menyemak semula dan meminda penyataan Privasi ini selari dengan perubahan undang-undang, amalan perniagaan, prosedur, struktur syarikat dan perubahan permintaan privasi masyarakat. Kumpulan Syarikat TNG akan memberi notis yang mencukupi kepada anda mengenai pengemaskinian di Peryataan Privasi di laman web Kumpulan Syarikat TNG dan / atau dengan cara komunikasi yang dianggap sesuai oleh Kumpulan Syarikat TNG. Ini termasuk menghantar notis tersebut melalui surat elektronik dan / atau perkhidmatan sistem pesanan ringkas (SMS) kepada anda.

 

Pertanyaan atau Aduan

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan, sila hubungi:-

Touch 'n Go Careline di talian +603-2714 8888 atau e-mel ke careline@touchngo.com.my
TNG Digital Careline di talian +603-5022 3888 atau e-mel ke tngewalletcs@tngdigital.com.my